Tuesday, August 31, 2010

menu hari ke-21




Wah tinggal 9 hari jek lagi nak beraya hoyeahaha..
eh lupe lak,Selamat Hari Merdeka untuk semua rakyat Malaysia,semalam bday saya(ok,xde kaitan)
so,cmana persiapan raya korang taun ni?baju da siap lom?cik fini so far da ada 4pasang kah2 kalah artis,padahal bkn ade pape big event pon,lepak umah tunggu tetamu+plan nk g beraya kat umh member2 zmn kecik dlu kot,hehe..ala,ekceli 2 baju tu yg masa bertunang tp xjd pakai,so blhla bt raya kan...
Tp alhamdulillah,puasa this year banyak dapat spent time buka sama2 ngan family,n so far msh tidak berbuka di kilang,alhamdulillah,sesungguhnya bkk puasa di kilang sgtla tragis....

eh sebenarnya nk letak resipi mama je,byklak melalut..cikfin skg suka letak resipi dr mama sbb nnt senang bila2 nk buat,sngla nak rujuk kan...
here it is,menu hari ni siakap sweet sour+ayam halia+sayur air cikfin hoho..

IKAN SIAKAP SWEETSOUR


1 ekor ikan siakap besar x besarla(lumur ngan tepung jagung+garam)

CINCANG HALUS
#1 labu(?) bawang putih
#2-3cm halia

HIRIS2

♣1biji bawang merah besar
♣1/2 biji bawang besar
♣2helai daun limau purut
♣cili api sukati nk banyakmane


♪ sos cili
♪ sos tomato
♪ sos tiram
♪ kiub nenas ayam brand
♪ sedikit madu
♪ perahan 1/2 biji limau nipis
♪ garam
♪ Daun ketumbar-as hiasan

CARA-CARA:
Goreng ikan siakap sampai garing skit2,angkat letak lam pinggan besau:D

UNTUK SOS

♥Tumis kan bahan cincang halus tu,pastu masukkan air kosong 1/2 gelas...

♥pastu masukkan segala jenis sos tu,lebihkan sos cili dari sos tomato tau...

♥Masukkan sedikit madu+air dalam tin nenas tu skit biar ade rasa masam manis gtu,hehe...

♥Pastu,masukkanla bawang,daun limau purut+kiub nenas+cili api yang da dipotong halus2 tu...

♥LAst skali masukkan garam n bahan perasa+perahan asam limau,biar api perlahan sampaila bawang sume da masak n kuah da jadi pekat dan sebati ngan segala jenis rasa tu,tutup api...

Da siap semua tu,bolehlah tuang kat atas ikan td tu,then last skali tabur daun ketumbar kat atas ikan,SIAP!!!hehe

★boleh gak nak tambah mix veggie@pi-man(lada benggala),potong kiub2,ikut ape ade kt dapur la kan:)


AYAM GORENG HALIA


5-6 ketul ayam-potong kecik2
garam
halia-hiris halus2
bawang merah besar-hiris
lada merah-hiris
sedikit cuka
sos tiram
kicap
sedikit air
daun ketumbar tuk hiasan:)

goreng ayam sampai separa masak,then masukkan halia yang da dihiris-hiris,bawang,kicap,sos tiram,dan sedikit cuka n sedikit air bagi berkuah skit.....goreng dengan api perlahan,masukkan lada merah yg da dihiris,goreng lagi skit,bila rase da sebati,boleh tutup api...
SIMPLE kan?

SAYUR AIR CIKFINI
kah3 yg ni xyah resipi,buat malu je:D

Monday, August 30, 2010

Sweet 25

Happpyyy birrthdayy to me!!!
YaAllah da suku abad da aku tp perangai mcm baru 1/6 abad hoho ye2 sy
akan jd lebih matured dr pemkiran je la,perangai ni dh sifat
semulajadi kot,lg2 kalo jumpe jantung hatis+geng skola rndh skola men
sumpah drg lg xmatured dr aku haha!
Thn ni present plg bermakna i dpt,which is our engagement,thancc en
fiance for the 'present',next year lg BIG la kan,insyaAllah(^.^#)
And this year jugak rase mcm sgt terharu lak wishh yg xputus2 since
11malam smlm lg kot,to all my lovely friends,thannxxx for the
loveliest wishess,yg doakan sy cpt2 kawen,insyaAllah xde aral
melintang smpla kad tahun dpn tp bkn awal thn la ehhe doakan saya ye!
muaaaxxhhh2!!

N special thanx to my forever bestfren norhidayati for the present n
the cake n the iftar td,lov u to bitss!!(T-T)terharu..

Ps:to en.fiance,next2 year,chenta xnk gabung annivesary present ngn
bday present,harus betsu2, warn awal2 ni,ngehehe love u!!:p:p¥end

Sunday, August 15, 2010

ayam solo diraja


ahhaaa nama xle blah,ayam solo atau panggilan mesra ayam golek kot..ni resepi turun temurun ni,mama ckp resepi ni dulu untuk raja2 makan,sbb tu namanya solo diraja...oh bacaan solo tu bukan solo single tu ye adik2,bacaannye ialah 'SO-LAW' haha sumpah xtipu,tp maksud ape pn aku xtau...
ayam ni adik beradik ayam percik kot,tp bahan ngan cara buat die tu lg complicated,byk rempah ratus...tuk cacatan saya di masa mendatang,dengan penuh kerajinan nye hari ini saya akan tempek kt cni...
kite go step by step keh!

UNTUK 1EKOR AYAM

i)Sediakan segala jenis bahan rempah di bawah ni ye:

♥1 sudu besar biji ketumbar(@biji rempah)
♥1 sudu teh jintan manis+putih
♥30 biji lada hitam
♥5biji lada kering
♥4 biji buah pelaga
♥5biji bunga cengkih
♥1 inch kulit kayu manis
♥2kelopak bunga lawang



♥♣1/2 inch halia
♥♣1 inch lengkuas
♥♣4biji bawang putih
♥♣10biji bawang merah
♥♣1 batang serai
♥♣1/2 inch kuyit hidup

6biji bawang merah-hiris halus2
beberapa biji halba
4biji bawang putih
santan pekat
sedikit asam jawa+tepung jagung
bahan perasa


Memula,korang blend kan semua bahan bertanda ♥,
kalau rajin tumbuk dulu bagi hancur skit,
kalau malas,
guna je blender tuk kisar bahan kering tu...











Dah settle tu(make sure betul2 hancurr tau!),
campur lak bahan yang dah
diblend td tu ngan bahan bertanda ♥♣,
tambah air skit,blend sampaiiii
betul-betul hancusss.....


dah siap blend tu,amek skit campuran tu tuk marinate kt ayam(gaul ayam dengan garam dulu)







cara buat die,memula tumis dulu bawang putih+merah+biji halba tu sampai kekuningan
pastu masukla bahan2 yang dah diblend td,biar je die kat atas api,
tambah air skit....
then,masukla ayam yang da dimarinate tu,campur sedikit santan..
Rebus ayam sampai masak...








Bila ayam da masak,kuarkan ayam tu tuk bakar lak..
so sementara tu,buat kuah die..air ayam tadi tu,masukkan santan+air asam jawa(+tepung jagung tuk pekatkan kuah)
last skali masukla garam gula nk sedapkan rasa,kacau sampai kuah pekat...

kalau rajin,bakar ayam tu kejap,pastu curah
kasihsayang
kuah skit kat atas ayam tu,mcm bt ayam percik,bakar skit then blhla angkat...

dah,siap da!hehe buat senang je,nk sediakan bahan tu yg malas kan...

seb bek cuti 4hari,dapatla men masak2 ngan mama...SELAMAT BERBUKA^^

γΎγŸγƒ!\(^-^)♪

Monday, August 9, 2010

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan kepada semua muslimin dan muslimat..
Semoga Ramadhan pada kali ini lebih bermakna kepada kita semua,
InsyaAllah...


sedikit syahdu tuk menyambut ramadhan pada lusa...

Sunday, August 1, 2010

KARENA KU CINTA KAU ♥

video

Jika ada yang bilang ku lupa kau

Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku tak setia
Jangan kau dengar

Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau

Jika ada yang bilang ku tak baik
Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku berubah
Jangan kau dengar

Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau
Kau


Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Ku lakukan yang terbaik yang bisa ku lakukan
Tuhan yang tahu ku cinta kau

Jika kau tak percaya pada ku
Sakitnya aku
Jika kau lebih dengar mereka
Sedih hatiku
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau
Kau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...