my another fevret,lala masak pedas *hoh asal food je fevrett*
errr actually,ku x sure sbnrnye tu ape,sbb kalau lala kat mesia,kulitnya nipis kan,tp kat cni,kulit die sanat teball n keras,tp isi nye lebey kurang...klo kat cni,tu nama nya "asari",kitorg beli 400g for 400yen,mahal jgk rupanya,sbb kulitnya kan berat,so dpt sket jee..
n dis is y first time masak lala ni,sebelum2 ni kt mesia makan yg org masak je,so tgk2 resepi pn,cara nya sama aja mcm buat ayam masak pedas,tp i suka satu lg version lala tu,yg mcm rebus simple tp sedap tu,nextime nak try bt yg itu la plak..
so here is the recipe for lala masak pedas:
*sorry,cikfini suka men agak2 je,xde de sukatan tepat like 3ulas bwg putih etc,hee*
400g "asari"@lala
lada kering
bwg besar
bwg putih
2 batang serai
sos tomato
sos cili
pes asam jawa
sos tiram
garam,gula
Memula skali,basuh n toskan encik asari tu..
Then,blend kan lada kering+bwg besar+bwg putih..cikfini suka buat banyak2 terus,n simpan dlm fridge,so sng nextime nk bt lg masakan berunsur lada kering ni,xyah blend2 lg..
ok da setel semua tu,panaskan kuali,letak minyak sket,pastu masuk la dlm 3 sudu besar lada kering yg dh diblend tu n tumisss smp agak2 dh bertukar kaler tu,ketuk serai n masukkan lam kuali tu..
Kemudian,korang masukla sos cili,sos tmato,sos tiram,pes asam jawa biar ada rasa masam sket,pastu garam gula jugak,n masukkan air bg berkuah sket...
ok,pastu biar je ngan api kecik smp rs semua tu da sebati ngan lada kering tu,make sure api kecik n biar lama2 sket tau kat atas api,nnt rs xbest kalo lada kering blend tu xmsak betul2,dan blh jgk bt kamu cirit -birit nnt,serius x tipoo..
dah rs semua ok,last skali br masukkan asari tu,jgn lama2 sgt,kang tinggal kulit je nnt..
hoooh sng dan mudah kan?
selamat mencuba
errr actually,ku x sure sbnrnye tu ape,sbb kalau lala kat mesia,kulitnya nipis kan,tp kat cni,kulit die sanat teball n keras,tp isi nye lebey kurang...klo kat cni,tu nama nya "asari",kitorg beli 400g for 400yen,mahal jgk rupanya,sbb kulitnya kan berat,so dpt sket jee..
n dis is y first time masak lala ni,sebelum2 ni kt mesia makan yg org masak je,so tgk2 resepi pn,cara nya sama aja mcm buat ayam masak pedas,tp i suka satu lg version lala tu,yg mcm rebus simple tp sedap tu,nextime nak try bt yg itu la plak..
so here is the recipe for lala masak pedas:
*sorry,cikfini suka men agak2 je,xde de sukatan tepat like 3ulas bwg putih etc,hee*
400g "asari"@lala
lada kering
bwg besar
bwg putih
2 batang serai
sos tomato
sos cili
pes asam jawa
sos tiram
garam,gula
Memula skali,basuh n toskan encik asari tu..
Then,blend kan lada kering+bwg besar+bwg putih..cikfini suka buat banyak2 terus,n simpan dlm fridge,so sng nextime nk bt lg masakan berunsur lada kering ni,xyah blend2 lg..
ok da setel semua tu,panaskan kuali,letak minyak sket,pastu masuk la dlm 3 sudu besar lada kering yg dh diblend tu n tumisss smp agak2 dh bertukar kaler tu,ketuk serai n masukkan lam kuali tu..
Kemudian,korang masukla sos cili,sos tmato,sos tiram,pes asam jawa biar ada rasa masam sket,pastu garam gula jugak,n masukkan air bg berkuah sket...
ok,pastu biar je ngan api kecik smp rs semua tu da sebati ngan lada kering tu,make sure api kecik n biar lama2 sket tau kat atas api,nnt rs xbest kalo lada kering blend tu xmsak betul2,dan blh jgk bt kamu cirit -birit nnt,serius x tipoo..
dah rs semua ok,last skali br masukkan asari tu,jgn lama2 sgt,kang tinggal kulit je nnt..
hoooh sng dan mudah kan?
selamat mencuba
notakaki:Mintak2la Mesia menang lawan Indonesia malamni,fuuhh2
No comments:
Post a Comment