Bahan-bahan:
untuk ayam:
1 keping boneless
black pepper
garam
telur 1 bijik(blh buat tuk 2 keping)
tepung jagung+tepung gandum
untuk gravy:
sos tiram
kicap
sos tomato
sos cili
black pepper
slices mushroom
sedikit kiub ayam
untuk mashed potato:
3 biji kentang-direbus
susu segar
black pepper
butter 1sudu kecil
tepung jagung-cairkan dgn air
black pepper
sedikit garam-jika perlu
untuk corn:
corn in can
susu pekat
garam
butter
Cara-cara:
untuk ayam...ketuk2 ayam bagi nipis,perap semua bahan kecuali tepug dan jagung
sementara tunggu ayam diperap,lets prepare the gravy and mashed potato..
untuk garvy tu,just campur je semua,plus air skit,chef ni xsuka ikut sukatan,yg die tau tambah tu skit tmbh ni sket sampaila dah rasa oK!hee last skali baru masukkan air jagung tu tuk pekatkan gravy..
tuk mashed potato:
rebus kentang sampai ebtul2 empuk,dalam 30minit gak kot..
then lenyek2kan die sampai btul2 ahncur,tambahkan susu segar sket bg lg lembik,buat bulat2 ,ketepikan jap..
dalam gelas,campurkan air+1/2kiub ayam,tepung jagung..kemudian,dlam periuk,masukkan butter,bile butter dah cair,masukkan semua yang ada dalam gelas tu,pastu tambah black pepper,jgn byk sgt nnt pahir..bile dah pekat,tutup api..time nk makan br tuang kt atas kentang tu..
tuk corn tu plak,just campur je semua dalam periuk panaskan sampai butter dah cair,kacau2 ,siap!
bile dah settle semua tu barula goreng ayam yang da diperap tu..
celup2 kan ayam dalam telur dan tepung gandum+jagung,goreng dgn deep-fry(minyak banyak)
OK,thatsss ittt,easy peasyy kann!!:):)
2 comments:
guana mu wat blognih?xdok kijo ko?
@agro:oh lamo dh xdok kijo,since 4yrs ago..
Post a Comment