3keping ayam boneless/ayam biasa-potong sesuka ati
1/2 bawang besar(lg bagus bwg merah kalo ada)-mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang
2biji bunga lawang
1btg kayu manis
2biji buah pelaga(xletak sbb xsuka)
bahan blend:
1/2 bwg besar
3ulas bwg putih
sedikit lengkuas
sdikit halia
1btg serai
campur air sket then blend smp hancur
1sudu besar rempah kerutuk
3sudu besar serbuk santan(lg byk lg pekat kot,agak2 je tu)
1sudu besar kerisik
sedikit kicap
cara2:
1)blend semua bahan tadi,kuarkan dr blender,campurkan dgn rempah kerutuk,kacau2 biar sebati..
2)Tumiskan bwg dgn bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga tu kejap
3)pastu masukla rempah kerutuk td..kacau2 jap ngan api perlahan,kang hangus lak
4)Masukkan ayam n air
5)Biar je mendidih,n smp ayam tu masak,then masukkan kerisik,santan dan jugak kicap..
Oh tambahla garam dan gula sesedap rasa anda2 sekalian
tambahan lagi,kalau ada lada besar dan kentang,masukkanla sekali...
biar je mendidih sampaila kuah pekat!
komen encik suami:apsal nama kerutuk???*gelak2 kecil*
huh xtau la wei,agaknya ni masakan kelantan kot ek sbb encik suami xpernah makan,n die ckp rs lebey krg ayam masak kurma,erkk...??
sedap dimakan bersama ikan masin/telur masin,hoho
2 comments:
ayam kurma wane die lite.kerutuk wane gelap sikit.ksimpulannye due2 ak xmakan sbb xsuke mkanan berwarne begitu.hahaha
imm-haha sasuga mama imm la kan,xsuka benda campuran2 nie huhu
Post a Comment