Td petang tetibe teringin nak makan udang kari,terus kol mama tanya resipi..
Ku suka resepi mama sebab rasanya semua smple2 je , sng je nak buatnye, n mama xpernah ajar dgn btl2 nilai sukatan,semuanya men agak2 je..
Beza udang masak lemak ni die ada rasa kari2 sket n ni masakan lemak Kelantan jadi kenela ada bawang yg diblens(sbb kalo masak lomak cili api nogori,xde blend bawang pon mengikut ajaran encik suami)
bahan2;
# seberapa banyak yg ada(dalam 10-15ekor)
#1/2 biji bawang besar-blend
#2ulas bawang putih-blend
#4 btg(?) cili api-blend
#sdikit lengkuas-blend*lengkuas freez dlm petiais,so skip!*
#serbuk kunyit
#santan
#1 teaspoon serbuk kari BABAS*yg laen xsedap!*
#1 keping asam keping
#kacang panjang
*dsbabkan cni mahal,jd ku ganti dgn batang kangkung bg nampak hijau2*
Caranya;
1)blend siap2 bwg dan jgk cili api serta lengkuas td
2)dalam periuk,masukkan santan,sebuk kari,bhn blend n air sdikit
3)biarkan smbil selang seli kaco2,smp nak minyak
4)letakla perasa garam gula,asam keping
5)santan kalao nampak kuah pekat tmbahla lagi,klo terlebih pekat,tmbhkan air,easyy kan?
6)masukkan sayur n udang
additional;kalau kt mesia,lada hijau besar murah jekan,so blhla letak skali..kt cni sbb xde,jd ku letak cili api jela..
biarkan sekejap,api kecikk jgn lupa!
da elok pekatnye,tutup dan siap tuk dimakan!
rasa tu lain sketla dr masak lomak cili api,sbb ni rasa kari skit2..
rindu nasi dagang dengan tiba2(T_T)
2 comments:
Mungkin boleh juga cuba olahnya sikit dengan menggunakan stok udang utk mengantikan air. Cara senang ialah blender kulit udang yg dikupas tu dan didihkan dlm air(ikut seberapa pekat yg dikehendaki), lepas tu tapis airnya dan gunakan sebagai penganti air....ikut rasa.
@navin:thanx for sharing the tipss:)
Post a Comment