Saturday, November 21, 2009


ehhe hisashiburii nk menempek resipi kt cni(read:lama gile x pgg kuali masak2)
since balik mesia+da jadi org bekerjaya ni mmg amatla malas nk masak,kekadang tu teringin je nk masak ayam paprikla,masak macroni gorengla,bakar kek la,bt lasagna la,alaa resipi zmn student2 dlu,simple2 je,tp yg simple tu pon da jadi malas,pelik gile ngan diri sndiri..weekend je rase nk tido,weekend je rase nk bercinta ngan bantal 24hrs,haishh..
tp akhirnya dgn brkat usaha gigih
setelah dipaksa
,dengan bantuan my chef mymom,akhirnya terhasilla resepi ni,hihihi enjoy!


AYAM MASAK KICAPjerr ponn,kah3...

  • ayam-suka ati la nk byk mana
  • blend cili kering+bwg putih+bwg besar
  • kicap
  • sos tomato
  • sos cili
  • daun sup
  • timun-potong dadu
  • lada benggala(γƒ”γƒΌγƒžγƒ³)
  • sos tiram
  • garam
  • lada merah+hijau
mula2 korang goreng ayam yg korang perap ngan garam+lada yg di blend tu dgn api yg xbape besar,nnt cpt hanguslak ayam tu klu api besar..
bile da mcm masak,kuarkan ayam tu,tumiskan kejap lada kering yg da diblend ngan bwg td,biarkan kejap,pastu masukkan ayam td..
pastu masula sgala jenis sos yg ada,hehe tmbah air skit,pastu masukkan segala jenis lada ngan timun tu..ada buah tomato blh masuk skali..
pastu tmbh garam skit kot2 x masin(sy pemasin orgnye,hee)
pastu biarjela kat atas api tu ngan api kecik gile,smpla betul2 da sebati,eceh,hehe siap!
mmg resepi pemalas gile ni...

next..
sayur air je pon..melampau no ha kalau yg ni pn nk letak resipi,huhu..perut da kenyang,nk beradu ar jap,musim2 hujan cmni mmg tidojela aktiviti plg meyihatkan...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...