Friday, January 20, 2012

Health Insurance Card



Finally,harini en.suami kasi health insurance kad ni..this time,health insurance ni under company ni,kira as a family,which is the monthly fee is totally FREE,alhamdulillah(terus terfikir nak g scaling gigi kat sini aja,hee)
And to be more great,bill medicine time sakit haritu pon dapat claim balik 70%,syukur sangat2,sebab haritu encik suami kene bayar agak mahal la kan,total 2 klinik kitorg pergi tu lebih kurang 12000yen kot..
kat sini ni memang health insurance ni boleh dikatakan wajib la tuk setiap org..sebab kalau kita ada health insurance(保険証)ni,everytime pergi klinik,patient perlu bayar 30% sahaja dari bill asal..tp setiap bulan wajib la bayar kan,like masa jd student dlu,tiap2 bulan dalam 1200yen kot kne byr(tp asikla xbyr,pdahl boley je claim blk ngan embassy stahun skali fufu)

and dlu zaman budak2 dulu,health insurance ni pn dapat dlm bentuk kertas masukkan dalam plastic case je,huhu sungguh tidak ikhlas,kalini upgraded da^^

dan malamni jugak saya baru tau company en,suami ni dlu exxonmobil rupanya,insurance ni pn under exxonmobil..asked mr.hub y not mintak keje kt exxonmobil nnt balik mesia nnt,n his answer..
"xnakla,org kata engineer exxonmobil ni kerja mcm operator kat sana" ....
errrk?
macam company ku dlu je,kui3..



5 comments:

IZNEE ADLINA said...

ok, i missyu. sekian

peaknee said...

@iznee adlina md sofi:ok this is too sweet cuz i miss u more!lets meet up on this march doc!!

farah el said...

pini, xmcm opt pn.kwn aku kje kt exxon mobil.gaji 5 angka.tp penat, balik mlm2 je.
btw, i like your blog!1st time bace ni.hehe

peaknee said...

@farah el:
mamama ellll!!!huhu yeke,mane tah ajis dpt sumber pasal keje mcm keje operator,maybe maksud die tula kot,kerahan tenaga kot kan,tu ygblk smp mlm2 tu(mane x gaji 5angka kan.huhu)

peaknee said...

@farah el:
mamama ellll!!!huhu yeke,mane tah ajis dpt sumber pasal keje mcm keje operator,maybe maksud die tula kot,kerahan tenaga kot kan,tu ygblk smp mlm2 tu(mane x gaji 5angka kan.huhu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...