Tuesday, January 24, 2012

My NAMe Is CIKMEK

apa yg saya suka tentang kerja
buruh
sekarang is..
walopon makan banyak(2x sehari mkn nasi),makan eskem,makan cheezcake tapi...
berat menurun 1kg dan maintain xnaik2,sungguhla HEAVEN!!http://www.emocutez.com

dan disebabkan keyakinan berat tidak naik,maka dua tiga hari ni cik isteri dgn rajinnya telah membuat cikmek molek dan juga donut kentang..

hasilnya..
sebelum digoreng,ngeheh xcomel sungguh bentuknya
ada some of yg gulanya terkeluar kot,kosong aja dlmnyahttp://www.emocutez.com

recipe??easy peasy yo,tq myresipi.com,ngeh3..
  • 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
  • 1 cawan tepung gandum
  • gula
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
  2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
  3. Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
  4. Cekmek
    Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk seperti di dalam gambar ini.
  5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.

and cikdonut kentang fuwafuwa~firstime makan yg berkentang ni time ada party dgn org2 indonesia kt cni,atfirst pelik gile rs,never heard of donut kentang ni kan,tp it turned out sgt sedap!godek2 myresipi,ade je rupanay resipi donut kentang ni,tp yg die buat x gebu n padat gtu,ku punya ni gebu n rs mcm potato bun jehttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

before

after


DONUT BERKENTANG

2 Biji Ubi kentang (direbus dan dilenyek)
4 Cawan Tepung Gandum (diayak 2 kali)*i x ayak pon*
2 sudu besar susu tepung*skipped*
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu teh yis segera
sedikit garam
1 cawan air
2 sudu besar planta
1/2 cawan gula pasir

Cara-cara

1.Rebus ubi kentang sehingga lembut. Kemudian lenyek sehingga halus.
2.Ayak tepung gandum sebanyak 2 kali.
3.Gaulkan Tepung gandum, Planta, Gula, Garam, Susu tepung, Susu Pekat manis dan Yis bersama air dan juga kentang lenyek tadi
4.Uli sehingga tepung menjadi doh
5.Biarkan doh tersebut seketika sehingga doh tersebut naik. Perapkan lebih kurang 2 jam. Lagi lama lagi bagus.
6.setelah doh tadi naik, ambil acuan donut dan tekapkan pada tepung tadi.....
(since i xde acuan tu,so just buat bulat2 then buat lobang kt tgh2 hehe)
7.Goreng sampai nampak kekuning-kuningan......taburkan gula icing (gula yang telah dikisar halus)


perut da kenyang,so bye bye blog,hye hye dreamlandhttp://www.emocutez.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...