Saturday, October 27, 2012

kuzi ayam

cikfin xpernah try kuzi org laen buat,jd cikfin rs kuzi mama cikfin adalah terbaikk sejak kecil lagi..tiap kali raya menu mesti kuzi,xpernah berubah dr kecik sampai sekarang!
tp bile org luar dgr mesti pelik apo ni raya makan kuzi,raya mestila lomang,lontong,bla3..errr mahapla family ku xfamiliar lomang2 ni,lontong pon bt hr ke-2/ke-3 slalunya hehe..
kuzi ni sedap makan tp nak buat fir tu,part kene potong bawang tula kalo blh semua nak ngelat,tp tetap kene paksa ngan mama dua malam seblom raya semua kene potong bwg nipis2 tuk digoreng dan ditumbuk smp pecah minyak!(biasanya tugas adik bongsula yg tumbuk bwg hehe)..lg stress klo mama bt tuk 10ekor ayam sbb kwn papa mst adeje nak tempah!(◎_◎;)

jd ble kt sini,sebab malas nak goreng bwg n tumbuk,mama ckp guna bwg goreng pon boleh,yeyy jd malamni sempena feel2 raya,tuk ubat kerinduan kampung,terhasilla simple kuzi ayam..

resepi tuk catatan sendiri;

ayam 1kg
rempah kuzi kambing(4sudu besar cmpur dgn air jdikan pes)
bwg goreng agak2-blend dgn air sampai hancuss
bwg merah dan putih mayang2
gula
garam
tomato puree 1/2 tin
susu tuk pekatkan kuah
raisin yg kaler kuning besar2(kt cni xde so xdptla ltk)

tuk marinade ayam:
bwg besar
bwg putih
halia
(blendkan tiga bhn tu)
serbuk jintan putih
serbuk jintan manis
garam

cara2:
ayam yg dh dimarinate digoreng separuh masak,jgn smp hangus!pastu klo ade raisin tu gorengla kejap then kuarkan

dlam periuk,tumis bwg jap,masukkan pes kuzi,smp naik bau...
masukkan air 3gelas lbey krg,klo nk byk lg tmbh lg..
pastu campur la tomato puree dan susu,garam n gula dan jgk bwg yg dh diblender/ditumbuk smp pecah minyak tu..kuzi ni rs nya manis2,jadi lebeykan gula sket..
las skali masukkan ayam yg dh digoreng..plus raisin td..
bia kan mendidih api kecil smp kiah pekat n naik minyak,adjustla rasa manis n masam tomato puree...

sangat menggiurkan dimakan dgn roti jala!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...