Sunday, August 15, 2010

ayam solo diraja


ahhaaa nama xle blah,ayam solo atau panggilan mesra ayam golek kot..ni resepi turun temurun ni,mama ckp resepi ni dulu untuk raja2 makan,sbb tu namanya solo diraja...oh bacaan solo tu bukan solo single tu ye adik2,bacaannye ialah 'SO-LAW' haha sumpah xtipu,tp maksud ape pn aku xtau...
ayam ni adik beradik ayam percik kot,tp bahan ngan cara buat die tu lg complicated,byk rempah ratus...tuk cacatan saya di masa mendatang,dengan penuh kerajinan nye hari ini saya akan tempek kt cni...
kite go step by step keh!

UNTUK 1EKOR AYAM

i)Sediakan segala jenis bahan rempah di bawah ni ye:

♥1 sudu besar biji ketumbar(@biji rempah)
♥1 sudu teh jintan manis+putih
♥30 biji lada hitam
♥5biji lada kering
♥4 biji buah pelaga
♥5biji bunga cengkih
♥1 inch kulit kayu manis
♥2kelopak bunga lawang



♥♣1/2 inch halia
♥♣1 inch lengkuas
♥♣4biji bawang putih
♥♣10biji bawang merah
♥♣1 batang serai
♥♣1/2 inch kuyit hidup

6biji bawang merah-hiris halus2
beberapa biji halba
4biji bawang putih
santan pekat
sedikit asam jawa+tepung jagung
bahan perasa


Memula,korang blend kan semua bahan bertanda ♥,
kalau rajin tumbuk dulu bagi hancur skit,
kalau malas,
guna je blender tuk kisar bahan kering tu...











Dah settle tu(make sure betul2 hancurr tau!),
campur lak bahan yang dah
diblend td tu ngan bahan bertanda ♥♣,
tambah air skit,blend sampaiiii
betul-betul hancusss.....


dah siap blend tu,amek skit campuran tu tuk marinate kt ayam(gaul ayam dengan garam dulu)







cara buat die,memula tumis dulu bawang putih+merah+biji halba tu sampai kekuningan
pastu masukla bahan2 yang dah diblend td,biar je die kat atas api,
tambah air skit....
then,masukla ayam yang da dimarinate tu,campur sedikit santan..
Rebus ayam sampai masak...








Bila ayam da masak,kuarkan ayam tu tuk bakar lak..
so sementara tu,buat kuah die..air ayam tadi tu,masukkan santan+air asam jawa(+tepung jagung tuk pekatkan kuah)
last skali masukla garam gula nk sedapkan rasa,kacau sampai kuah pekat...

kalau rajin,bakar ayam tu kejap,pastu curah
kasihsayang
kuah skit kat atas ayam tu,mcm bt ayam percik,bakar skit then blhla angkat...

dah,siap da!hehe buat senang je,nk sediakan bahan tu yg malas kan...

seb bek cuti 4hari,dapatla men masak2 ngan mama...SELAMAT BERBUKA^^

γΎγŸγƒ!\(^-^)♪

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...