Tuesday, August 31, 2010

menu hari ke-21




Wah tinggal 9 hari jek lagi nak beraya hoyeahaha..
eh lupe lak,Selamat Hari Merdeka untuk semua rakyat Malaysia,semalam bday saya(ok,xde kaitan)
so,cmana persiapan raya korang taun ni?baju da siap lom?cik fini so far da ada 4pasang kah2 kalah artis,padahal bkn ade pape big event pon,lepak umah tunggu tetamu+plan nk g beraya kat umh member2 zmn kecik dlu kot,hehe..ala,ekceli 2 baju tu yg masa bertunang tp xjd pakai,so blhla bt raya kan...
Tp alhamdulillah,puasa this year banyak dapat spent time buka sama2 ngan family,n so far msh tidak berbuka di kilang,alhamdulillah,sesungguhnya bkk puasa di kilang sgtla tragis....

eh sebenarnya nk letak resipi mama je,byklak melalut..cikfin skg suka letak resipi dr mama sbb nnt senang bila2 nk buat,sngla nak rujuk kan...
here it is,menu hari ni siakap sweet sour+ayam halia+sayur air cikfin hoho..

IKAN SIAKAP SWEETSOUR


1 ekor ikan siakap besar x besarla(lumur ngan tepung jagung+garam)

CINCANG HALUS
#1 labu(?) bawang putih
#2-3cm halia

HIRIS2

♣1biji bawang merah besar
♣1/2 biji bawang besar
♣2helai daun limau purut
♣cili api sukati nk banyakmane


♪ sos cili
♪ sos tomato
♪ sos tiram
♪ kiub nenas ayam brand
♪ sedikit madu
♪ perahan 1/2 biji limau nipis
♪ garam
♪ Daun ketumbar-as hiasan

CARA-CARA:
Goreng ikan siakap sampai garing skit2,angkat letak lam pinggan besau:D

UNTUK SOS

♥Tumis kan bahan cincang halus tu,pastu masukkan air kosong 1/2 gelas...

♥pastu masukkan segala jenis sos tu,lebihkan sos cili dari sos tomato tau...

♥Masukkan sedikit madu+air dalam tin nenas tu skit biar ade rasa masam manis gtu,hehe...

♥Pastu,masukkanla bawang,daun limau purut+kiub nenas+cili api yang da dipotong halus2 tu...

♥LAst skali masukkan garam n bahan perasa+perahan asam limau,biar api perlahan sampaila bawang sume da masak n kuah da jadi pekat dan sebati ngan segala jenis rasa tu,tutup api...

Da siap semua tu,bolehlah tuang kat atas ikan td tu,then last skali tabur daun ketumbar kat atas ikan,SIAP!!!hehe

★boleh gak nak tambah mix veggie@pi-man(lada benggala),potong kiub2,ikut ape ade kt dapur la kan:)


AYAM GORENG HALIA


5-6 ketul ayam-potong kecik2
garam
halia-hiris halus2
bawang merah besar-hiris
lada merah-hiris
sedikit cuka
sos tiram
kicap
sedikit air
daun ketumbar tuk hiasan:)

goreng ayam sampai separa masak,then masukkan halia yang da dihiris-hiris,bawang,kicap,sos tiram,dan sedikit cuka n sedikit air bagi berkuah skit.....goreng dengan api perlahan,masukkan lada merah yg da dihiris,goreng lagi skit,bila rase da sebati,boleh tutup api...
SIMPLE kan?

SAYUR AIR CIKFINI
kah3 yg ni xyah resipi,buat malu je:D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...