Saturday, December 6, 2008

roti canai+dhal day

da lama da sbnrnye buat roti canai+kuah dhal ni tp asikla x jadi2 nk ltk resepi kat cni...
ala lgpn bkn guna resepi sndiri pn,copypaste dr blog akak ni je pn,huhu...
tp kan,serius best gile resepi akak ni,lembut gile roti die,tp agak memnatkanla tuk menguli doh tu*high-recomended tuk sape2 yg nk exercise tgn;p*
ktrg start menguli mlm lg,nk mknnye bfast besoknye(bfast=kul 2ptg,haha)..
kol 3pg br nk menguli,pas2 ble gelak2 skit,kne sound ngn jiran sbelah wani tu(semangat die ketuk2 dinding,huhu)kecohhhh gile,bluwerrkk!*emo*
inti yg ktrg berjaya buat ialah telur dan sardin shj,hihi...


pencanai yg x berapa pandai menebar;p

ili pengoreng(?) roticanai

hasil yg tidak seberapa tp sedapp,lemak berkrimnot-good-4-diet^^

kuah dhal yg still de lg lbih smp skg,smpnje dlm fridge,hoho

resepi roti canai:

Bahan-bahan ( 12 Biji )

  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air
  • *1 egg-50gm
  • *3 Tbsp condense milk-60gm
  • *1 tsp salt-6gm
  • *1 tsp butter/margerin-15gm: kalau nak yg rapuh, lebihkan butter
  • 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

  1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
  2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
  3. uli hingga jadi doh
  4. rehatkan doh selama 10min
  5. uli lagi selama 5min
  6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
  7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
  8. bentuk bulat2. produce 12 depending on the size. salut dgn margerin. perap 3hrs or more .
  9. ambil 4 biji, nipiskan sebesar piring, ketepikan selama 5 min :-utk mengelakkan mengecut bila di tebar. see pic below
  10. ambil satu keping yg telah di nipiskan & diperap, bolehlah di kibar atau di tarik2. utk mengelakkan koyak, tangan mesti sentiasa berminyak. bila dah cukup nipis, renjiskan byk skit minyak, dah lipat. kalau kurang minyak , nanti kering.
  11. panaskan pan dgn api sederhana.. taruk sedikit minyak. masak hingga perang. sambil terbalikkan roti, hendaklam sentiasa di renjis minyak diatas roti.
  12. *doh boleh disimpan dlm fridge up to 2 days
  13. *tips: terlebih uli, doh akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
for dhal:

Bahan:
2 cup dahl-rendam 10min, rebus 1 jam
air secukupnya-utk rebus kacang
Bahan tumis:
1 senduk minyak
1 onion-diced
3 cloves garlic
1 tsp biji sawi
1 tsp jintan-cumin
1 kayu manis
daun kari
3 biji cili kering

cara:
  • panaskkan minyak. masukkan biji sawi, kayu manis, cili kering
  • masukkan bawang .masak hingga perang.
  • masukkan daun kari, garlic
  • tumakkan semua, termasuk minyak kedalam dahl yg siap direbus, dan lembut.
  • tambah perasa.
credits to this blog *two thumbs up*

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...