Sunday, December 21, 2008

tetamu yg dinanti2kan....jeng3

semalam cikfini ade 'tetamu'...jauhhh sgt die dtg,2jam nek flite,hehe..so en 'tetamu' ni akan stay di niigata(probably this is
her
his last visit -.-) smp 7hb1..hehe so cik fni ade task baru la,nk kne melayan 'tetamu' ini dgn penuhkasihsayang berhemah^.^
jadi,berkemungkinan en3 yg akn dtg more to
gedixstory
recipes kot,sbb nye fni xde idea melainkan bg makaaan je kt cik tetamu tu,biar gemk skit,hoho....(kantoilak niigata xde tmpt mnarik)

ni la dia 'tetamu' itu,ngehehehe windu gile kt tetamu ni,dpt gk jmp^0^

utk resepi pertama kedatangan encik tetamu ni,cikfni da buatkan kek+laksa tuk die...tp nmpk gayanye en ttamu kalini kureng gemar laksa(adelak blh tny dlm laksa xde daging ke?huh sengal),so cik fni pn masakla ayam masak merah suda,cpt dan lazat(kot),huhu...


skg nk kongsi resepi kek marble brownies-cheezcake..resepi asal dr cni ya kawan2....tp mmg besstt btolla kek ni,pandai c pereka resepi asal kek ni*clap2*,sbb ape tau,cikfni ni,mmg suka buat kek tp die x makan sgt kek,buat then kasi
gemokkan
dak2 ni je mkn slalu,hehhe..tp surprisingly kek ni fni buat n fni makan,suke giler!!!rase brownies die tu mampaatt+cheewy2 gtu,nyum2(smbl type smbl mkn kek,hoho)


Bahan-bahan ( Acuan 9 inci )

  • **Bahan Brownie**
  • 300gm dark chocolate
  • 2/3 cawan gula
  • 150gn butter
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan whiping cream(guna 200ml@satu kotak kecik whip cream)
  • 1 1/4 cawan sour cream (saya guna plain yogurt)<-- sy pon!satu kotak yogurt bulgaria kecik tu je
  • 2 biji telur

  • **Bahan Cheese**
  • 250gm cream cheese
  • 1/3 cawan gula
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Cairkan butter, chocolate & gula atas api sederhana.
  2. Pukul telur..tak payah sampai kembang. kemudian masukkan kedalam adunan chocolate, kacau rata.
  3. Masukkan pula tepung, whiping cream & sour cream. kacau sebati. Ketepikan sementara.
  4. Sediakan pula adunan cheese. Satukan semua bahan, pukul sehingga jadi macam krim.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah digris. Seelok eloknyer guna springform. Selang selikan antara brownie & cheese. (sebelah sebelahkan - bukan dari bawah ke atas).
  6. Bila dah habis masukkan adunan ke dalam loyang, ambil chopstick@sudu@lidi, buat beberapa pusingan pada adunan. Jangan pusing lebih2 sangat!!
  7. Bakar dengan kepanasan oven 180 degree celcius, selama 30 minit(fni up lg smp 45min sbb mcm xbape masak je lg). Bila dah masak dia mmg lembik sikit..sejukkan sekejap. Kalau dah cool, nak masukkan dalam fridge pun boleh, baru senang nak potong.

*last skali cik fni tambahkan topping ganache kt atas skali...guna dark choc+whipping cream(dlm 100ml kot)+butter skit..nnt ganache tu jd pekat skit...pas2 kalau kt cni kan,whip cream tu 200ml kn,so yg lbihnye tu,korg pukul la ngn gula skit,smp jd meringue(terbalikkan bekas whip cream tu x jadtu,hoho),pas2 hiasla sekreatip mungkin;)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...