Friday, February 20, 2009

puding roti daging

ni da lama buat sebenarnye,hrini sbb da teramat buhsan,terasa nk letakla resepi kt cni,sblm blog ni penuh ngan sawang,hehe...tuk resepi ni,kalau nk kasi rate,dr 5stars,kasi 3stars kot...hurmm sbb tekak ku x bape nk masukla roti+daging curry+cheeze ni,lg prefer macroni cheez kot,hhihi mmgnye macroni fevret,sume berasaskan macroni cikfni suka(seb bek ade adik2 kesayanganku yg sudi makan dan memuji,kekeke xperlu ok pujian xikhlas,huhu)...tp kalau sesape nk try buat,ni resepi nye,copypaste from myresipi saja^-^

bahan2 yg diperlukan:

  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang{fini xsukat2 pn,bajet2 je}
  • 1 biji bawang besar{kalau kt nihon,1/2 pn da ckp kot}
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari{fni letak 2sudubesar}
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser
cara2:
  1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2. Satukan Susu+telor+secubit garam
  3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10. Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
SIAP!





aduihhh,leceh rupenye packing2 barang nk pindah,huhu...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...