okla2,saya sebenarnya serba salah nak bagi nama ape ayam ni,sebab takut nanti tersalah tatabahasa plak,sebab sebenarnya dari kecik lg,kami panggil ayam ni,ayam keling,opsss tp org kata keling2 ni jgn sebut nnt diorg marah,tp no offence ya,lg pn kt negeri saya mmg org panggil keling instead of india,anggapla itu panggilan manja ye:)1 Malaysia kan kan:)
Ok,kenapa ayamni dipanggil keling?I bet sbb die guna rempah kari + kicap+daun kari so sgt sinonim dgn india la kan:)
biasanya mama ku buat lg hitam n kering,tp sbb kt cni en.suami psan sila jimatkan kicap dlm masakan(maklumlah kicap cap kipas udang mahupun Jalen tidak terdapat di tempat kami),jadi hasilnya xbrapa hitam la kan:)
tp yang penting gunakan serbuk KARI CAP BABA`S ya mak mak sekalian,sumpah sedap!
cara penyediaanye pon sgt amat la mudah!
ayam potong kecik2-(2 keping boneless Sadia)
kunyit
garam
tomato puree -3 sudu besar
serbuk kari-3 sudu besar
kicap
daun kari
bawang besar
hoh,caranya goreng ayam yg dh dilumur(?) ngan kunyit n garam 2 jgn smp hangit,masukkan bawang besar,masukkan serbuk kari yg dh dibancuh ngan air,gaul2,masukkan tomato puree+kicap+daun kari,kacau2 lg sampai dah sebati..
klo pemasin mcm saya ni,tmbhla garam lg sket..
(aku seorang pemasin tp berdarah rendah,stress ok,g jmp doc,disuruhnya ku makan masin lg,xseswaii)
ok,now da siap,letak dlm pinggan dan jgn lupa tgkp gmbr bg nmpk sedap gtu,pdahal hakikatnye bbiase je kot,heee..
No comments:
Post a Comment