Thursday, October 30, 2008

internal hordeolum



kekeke nama penyakit tu mcm seram je,padahal kalau org melayu nye panggil 'ketumbit' je..aah,fini skit mata lak kalini,dlu hidung... fni ni mmg,lepas satu satu penyakit die,seb bekla klinik len2,kalau x,mst da jd pelanggan ttp klinik niigata,hehe...ha tp ktumbit ni aneh skit,xde biji2 terkuar cm org slalu kene 2kan,bijinye sembunyi kt dalam kelopak mata,so xnmpk la,just bengkak cmtujela,tp still sakit ble kelip2kan mata:(so td g la klinik pakar mata area2 sni,n doc la yg ckp nama penyakit tu...dpt pil+ubat titik=yen 1800 je,seb bek aku chanto bayar hoken(tipu2,pdhl byr smp heisei 18je,seb bek hoken mati nextyear bln1,huhu)

ubat tuk 3hri shaja..xsembuh gk kne p lg:(

hobi saya mengumpul kad klinik,huk3~!


peringatan:sila bayar hoken(health insurance)anda utk kemudahan dkala sakit yg tnp diduga(^_^)v


Wednesday, October 29, 2008

otak beku xdpt berfikir...




hrini 9celcius in niigata...

sejuk gile x hengat,dgn hujan nonstop since hr ahad lg...

blm 紅葉 lg,tp tenki(weather) da sejuk mcm da blh buat yukidaruma(snowman) ha kt luar,pelik..

hopefully nextweek dptla tgk matahari,ini x,menduuungg je(>_<)

masuk futon dlu ye,buhbye^^



Tuesday, October 28, 2008

shindaisai

shindaisai=open u ke ape ek kalau kt mesia nye university??alaaa hari yg byk gerai2 dibukak pas2 semua org blh masuk u hritu,kire open u la tu kan?kan kan?hehe..ha anyways,dai(u) kitrg da bt daisai weekend yg lepas, tp sabtu ahad je!kedekut cuti kn dai ktrg ni,dai mie len mostly strt umaat smp isnin,masyuk gile cuti~!actually thn ni firstime bebudak mesia ni involved dlm daisai,bkn ape,strict sgt la rules nk bukak gerai(gerai je padahal,kecoh)...macam2 ha,dgn ujian air kencla,pas2 tukang masak xle tukar2la,meaning nama yg htr kt skola,ha itu ajela yg bley masuk khemah masak(nk dijadikan cite lg,time die mntk bt ujian air kenc tu,onna semua blk mesia,nk x nk tinggalla para lelaki yg terpksa kasi nama tuk jd chef,lol)..dhla x le masak awal2 kt rmh,semua kne buat on the day,nyot btol...skjp2 dtg spotcheck,kjp2 dtg,sgt kecoh ok!*emo*

pagi2 kol 8lg laki da berkmpol2 sbb nk naikkan khemah,ktrg para puteri ni kol 10br munculkan diri,kekeke....oh ya,lupa lak nk ckp,menu jualan hritu ialah rotijala yg digulung dgn inti kari ayam+puding custard jagung,smple2 je..tp sambutan mmg HANGAT beb!ngk aje line org q hrni,mmg malang ah sape dpt khemah sblh ktrg,sunyi je,smpkan diorg pn tlg promote gerai ktrg,huhu~

ha ni ha die antara penkecoh2 crew daisai

duta malaysian food,hua3~

sesi memasak..

sekitar daisai

bukti gerai ktrg mmg laku,ngehehe kesian kt penjual2la xckp tgn^^

tekun menggulung dan menjala,hoho

kami curik2 masuk khemah bt puding(^-^)v

"irrashaimase~douzo2"kata yatie;p

princess cntest pn ada ha,bajet cun la tu*jeles sbnrnye*^^

"makanan suda hbs,sila dtg lg jam 1.30",kata zarina,haha..

oshii sensei dakke nama die??haaa iyye2,dlu die gemuk,skg die da berjaya trun 30kgs beb!nmpk len skit muka die,time mok2 dlu comel je nmpk snsei ni,hehe...

kaya2~!!haha

mina san,hontouni otsukaresamadeshita!!


video special dr ahonk,haha layanz~!

video

Saturday, October 25, 2008

nasi ayam mama fini


bahan2 membuat sup
  • bawang putih-cincang halus2
  • halia-dihiris
  • ayam dipotong 4
  • serai-diketuk
  • bunga lawang+kulit kayu manis
caranya:gorengkan bawang ptih yg da dicingcang td tu dlu,asingkan sdikit tuk buat nasi.pas2 masukkan sume bahan2+air sesuka hati+garam..rebus smp ayam masak

bahan2 membuat nasi
  • beras 1pot
  • butter skit
  • garam skit
  • bwg putihyg da digoreng+halia yg da dihiris
  • air sup 1pot
  • sedikit serbuk kunyit
caranya:campurkan kesemua bahan diatas^^jgn lupa bile nasi tu da nk masak,gaul2kan bg sekata


bahan2 utk marinate ayam
  • kicap
  • sos tiram
  • honey
caranya:gaul2 pastu biarkan la dlm 15min,pas2 goreng dgn api kecikkk je nnt cpt hangus sbb ltk honey kan~




bahan2 utk kicap
guna aje lebihan kicap+sostiram+honey td+kuah sup skit,hehe pemalas








bahan2 utk sambal

  • 2ulas bawang putih(bakar kt api skit2-xyah buang kulit time bakar)
  • cili api sesuka hati
  • garam
  • gula
  • cuka@lemon
  • air
  • sos cili(optional)
caranya:blend semua skali...(note;lepas blend tu,nk masak skjp atas api pn boley,nnt smbal tu jd nmpk camtek skit.nk bg ppekat,tmbh tpung jagung pn bley,hehe)





Friday, October 24, 2008

d.i.e.t?

sekadar hiasan^^

lately,esp after raya la kan,mostly kite sume gain weight kan??as 4 me myself ni pn gain 4kgs occay!!huwaaaaaaaaaaaaa*pura2 menangis*..haha semuanya gara2 mengamalkan konsep 'tido mkn tido mkn itu shiawase(heaven)~' ....start ble lg ek,masa lepak rmh lel lg kot(end of august?),mmg serius shiawase time tu,lsg x pk brt, diet etc sbb nye rmh lela xde penimbang,haha(kalau kt rmh sndiri,stiap pg mst timbang)..so bile blk 3minggu mesia tu,smp2 rmh je trus nmpk penimbg,toiiiinkkkk da 2kg naik!trs rs yabai,yela kan blk mesia surela nk melntak byk2,so nk x nk terpaksala pasrah n berharap brt menten je,keh3..tp yappa 3mggu blk tu,brt choudo ii50KG,wahaha hambek ko...tp nk sdapkan hatilg,"xpe2,blk nihon sure blh kembali brt ideal 45kg,keh3"..oh ya,plus time raya hrtu gathering mmber2 skola rendah dlu,bncg2 psal berat2 ni,skali geng2 aku tu,sumenye underweight cun2 nye brt,42kg kebwh,cet2 ble ckp kt drg yg akuni 46kg(pdhl time tu da 50,keh3)semua mcm terkejut,hoho pasrah2~!

anyways,since here n there sbk bncg psal diet ni,cth:

  • si A mengamalkan kurgkan nasi but mkn lauk+sayur byk2 n everyday ptg men badminton/gym,kekka after raya suda berjaya trnkan 5kgs!*typical diet program tp kalau consistant mmg berkesanla*
  • si B mengamalkan pg2 breakfast roti+tlur+cheez,ptg mkn nasi skit,mlm naik stepper 1000kali w/o takng dinner..lapar mcmmane pn,gaman2 n last2 tido adlh cara terbaik!*haha kitsui ini diet!*
  • si C mengamalkan herbalife sbb mls nk exercise segala*blh trn brt,tp mmg kne maintain,kalau x,rebound!*
  • si D sgt rajin undo(xercise),pg2 banana diet,avoid mknan2 yg x bgus tuk lose weight program*salute kamu sbb sgt dicipline,a very good+healthy way^^!*
oh tp si B skrg ini da x naik stepper,die lg aggresive,frm stepper----> SALSA dance aka core rythms...wut is core rythms exactly bout?click here 4 more details,hehe....

menurut cik B ini,4hr die amalkan salsa dance ni,perut nye trase kempis gtu..


so cik fni ni ble dgr bab2 perut mengempis ni(psst2 cik fni perutnye xslim pn sbnrnye,haha shhhhh!)trusla teruja n rase ingin mencuba jgk!haha sassoku,tnp melengahkan masa trus dload kt isohunt.com tp blm siap lg ni dload..rs x sbr lak nk try menari2 besok,keh3 siapla si B kalau xde sbrg perubahan,huhu wait n see my dear frens,i'll update da result soon:)

Tuesday, October 21, 2008

corner with love

CORNER WITH LOVE

drama yg aku susume kat sape2 yg hima-jin seperti diriku ini,haha(ye2,mst da xramai kn yg hima skg,semuaorg bz ken9 kn,aku je x sdr diri;p)
heroin nye tu heroin yg berlakon meteor garden dlu,Xu Xi Yuan..aku mmg peminat setia die la(cet,pdahal br tgk satu cite tu je lakonan die,keh3)

bile layan cite taiwan ni,teringat lak zaman gile kn cite meteor garden dlu,time tu lepas spm da kot,mmg semangat gile ah,smp my cuzzy overnight kt my house semata2 nk smbg tgk cite the next day...tp dlm syok2 ktrg lyn tu,tetibe nenek (skrg suda arwah-.-)ktrg sakit,so ktrg korbankan la cite meteor garden n bt shift jg nenek kt hospitallak,yela anak2 semua keje kan,kbtlan ktrg pn xde mnde nk bt...alamak terlari dr topic la plak,huhu smbg blk..pas2 aku ni mmg suka gile la kt drama2 cina kt tv3,tv2..dhla slalu kan time ptg2,magrib cmtu kan cite2 best,mmg slalu kne mrh ah kt papa sbb org sebok smyg magrib,yg kite ni sebok tgk cite cina,hehe kata bdk2 lg time tu...plg suka kt louis khoo!!die ni mmg hencemm+macho+sweet,sume lengkap la kriteria seorang kekasih*ehehe*,dr dlu smp skrg suka tgk drama2 die,smp kan dlu siap beli card ape bnd ntah tp ada gmbr louis khoo ni la,pas2 simpan dlm wallet(keh3,time tu xde gmbr bf nk smpn;P)..ape2 ajela cik fini~~!

here`s some synopsis of cwl frm dramawiki...

Xin Lei (Barbie Xu), a girl from a wealthy family, and Qin Lang (Alan Luo), a guy who came to Shanghai to pursue his dream of becoming an artist, meet by accident at a corner when her car and his bike crash into each other. They meet again when Xin Lei goes to the restaurant that Qin Lang works at. They truly get to know each other when Xin Lei asks him to teach her how to make oyster pancakes. Then, Xin Lei's parents' company goes bankrupt. Without telling her, Xin Lei's parents go into hiding, leaving only a plane ticket and a key to their house in Taiwan. To make matters worse, Xin Lei's fiance breaks the engagement, due to his parents' wishes. The only two people she has now are Qin Lang and her best friend Xi Xian. Qin Lang then tells her that he is leaving for Taiwan, so they bade farewell. When Xin Lei arrives in Taiwan, she finds out that Qin Lang's family has been living in the house for years! After much controversy, Qin Lang's grandmother finally lets her stay. Thus begins a magical love story.

18syawal

weekend yg lpas,kitrg warga2 takadaisou(note:nama apartment ktrg,hehe) adala bt makan2 skit sempena sambutan raya warga niigata..supposedly bt last week since 3renkyu(3hr cuti berturut2) kan,tp sbb mereka ahli2 nigata ni setia menunggu haku yg plg last blk *sbb2 xdpt pg openhouse babe,niigata memanggil2la;p*,terpaksala tunda bt minggu ni.erti kata len,menunggu chef sbnrnye,mcmla cikpuan x tau(cikpuan tu panggilan kohai2 kt cni kt aku,huhu lynkn jela)
penganjur openhouse=P

menu pada hrtulak semua nye yg simple2 shj...
tiada dlm gmbr:soto ayam,tiramisu,puding marble,curry ayam....

itu ajela yg ktrg mmp bt,semuanya yg plg simple+cpt siap....start msk2 jumaat mlm lg ha,tp buat sejam,kyukei 2jam,last2 siapnye dkt kol 4 gak,ayam blm carik2 lg,terpaksala bgn agak awalla jgk esoknye tu,kol 10 pg(awalla kan 4 weekend) ...budak2 ni dtg dlm kol 2ptg,mmg spt yg dirancang,bgus drg ni kalau bab2 makan ni mmg amatla on time,huh!

some of girls niigata...

selamat menjamu selera!!

perut da kenyang,smbl rehat2,aktibiti biasala,posing sana sni,layan kohai2 yg sengal,mengumpul gossip2 yg panas*hehe*

couple of da year:ahonk&zarina,keh3 tipoo je=D*c zalina nk perli gaya ahonk posing sbnrnye,huhu*

da pnt bergmbr dlm rmh yg sekangkang kera tu,ktrg(fini,wani,neeto) beralih angin tgkp gmbr kt sekitar takadaisou lak...tp too bad ktrg slp plih cameraman yg pnuh hasad dengki tgk ktrg berposing,tgk aje gmbr die tgkp,haiiihhh~!=D
klakarlak tgk gmbr ni^^

katanya seni!!*xmasuk akal!*
plg busuk ah!!!!uhu sengal!

seb bek adela skpg dua yg kire ok ler~~!

special pose dr tuan rumah ini^-^#
kikiki poyo lak rs muka kontrol gigijarang sengih cmtu^___^


p/s:da hbs blom kwn2 puasa gnti@enam ni??me??blom start maa,haih~!ganti semua!!

Wednesday, October 15, 2008

raya itu sebulan...

rasanya x terlambt lagi kan nk bercerita psal 1syawal kan??..ala br 15syawal,ade 15hri lg nk berhari raya,hihi...spt dimaklumkan d entry2 yg lepas,thn ni,3nen buri,stlh 3thn,at last dpt jgk pulang ke kampung halaman terchenta tuk berhari raya...19hb 9 dr tokyo smp klia,trs blk ke kota bharu..mmg superb bz wa ckp lu blk 10hr terakhir ramadhan ni..bgn2 je mandi trs duk dapur tlg mama siapkan kuehraya,smp la ptg da nk berbuka br stop..kdg2 mama x smpt msk,aku yg x seberapa pnd msk ni men-offerkanla diri tuk msk,tp lauk simple2 jela,cian famili ku,hehe..
kla,akuni sbnrnye xsuka tulis panjang2,nmpk mcm boring je nnt,nk baca pn malas,sbb tula kot aku x reti bt essay zmn skola dlu,mmg sifat s/jd aku x suka menulis panjang2,tp kalau bergossipppp pjg2,boley2!!^-^jom layan gmbr jela k..

suasana di mlm raya..oh knape kami msh berada d rmh sndiri?sbb ktrg blk kg slpas smyg raya je, kg pn dkt je,15min da smp,hehe...

suasana di pg raya?hurmmm msh xubah mcm 3thn dulu,aku n farah mst jd org plg last bgn,kul 7lbh br bgn,pas2 mulala kecoh nk mandi la,nk iron bajula,tudungla,kul 8 org da stat takbir raya,kalau pg lambat kang ade je kne smyg kt luar masjid,x fun la kan*anyway,rmh ktrg ke masjid 10langkah je da smp,tu yg lemak sgt tu*

selesai je smyg raya,amalan biasa,menziarahi kubur pusara nenekku*sblh masjid tu je kuburnye*,pas2 balik umah,sesi bergmbr dgn cpt2 sbb biasala,kalau rumah dpn masjid ni,org2 yg trn masjid tu nnt mst akn dtg singgah rmh ktrg,kenalan papamama jela..so gmbr pn x byk sgtla...
bersalam2an,bermaaf2an,isk3 bnd plg dirindui...

single dan not-single^^

air dicincang tidak akan putus...

pelbagai juadah dan hidangan..silala jamu selera mata^-^

pelbagai aksi dan ragam,ngehehe*tgk aje abg aku2,ade lak bt perndingan perut die ngan wife die yg tgh pregnant,sah2la die yg lg mng,haha*


last but not least,they make my life complete...

F.R.I.E.N.D.S

sekian sahaja en3 utk kali ini,terisi jgk masa lapang bosan aku menghadap powerpoint (>_<)buhbye!

Tuesday, October 14, 2008

mcm2...

omiyage utk 2 org sensei ken9(lab) ku~
(oh aku ade 4 org sensei ken9 sbnrnye,tp kasi kt 2org yg baik ngn aku(yg aku baik?) je,sungguh plh kasih kn,ngeheheh)

..........................................................................

hrini hri pertama persekolahan aku stlh almost 2months kot tgglkan lab tu..perasaan tgglkan lab???saikouu!heavenly in malaysia tnp memikirkan lsg psal nihon atau lbh spesifiknye perkara berkaitan dgn lab...tp ble dr hkg-narita,bahang2 depress lab sudah trasa..tu x termasuk lagi depressed dlm flite buruk,malang gile nasib ktrg kalini(aku&lel)..dhla ktrg dpt seat plg dpn,ktrg da pasrah da..yela kan,dgn screen nye pelik,pas2 meja pn kecikje,rimas gile!xbest!!then,elok je lel berhrp xde org sblh die,terkedek2 pakcik gemok duduk sblh lela,haha,pasrah tuk kali ke-2=D
xckp dgn tu,ble da takeoff tu,nk la tgk movie kan,so tryla kluarkan screen die tu,punyela struggle aku tkn button smbl trik kuar screen tu,tp degil nk mmpos,xnk kuar gk,tension gile hoccay! tgk2 button die tu HANG!!sabo jela...*grrrr*dhla sekeliling makcikpakcik je area ktrg,kecoh sgt..skjp nk kuarkan sling bag drg tu la ,pas2 skjp2 nk smpn blk kt stowage 2,huh,cuba duk diam2,tido ke smp landing kan sng,haihh makcik2...pas2 kan,masa sblm take off kot,ke after tu,blhlak seat blkg ktrg nye oxygen mask nye terkeluar dgn tiba2,haha akuni hek2 gelakkan steward/ess yg sebok nk masukkan blk oxygen mask tu,siap mula2 tmpal plaster biasa je,skali terkeluar lg,las2 drg tmpal sticker besar trus kt ctu,so setella prob tu..tp ku sangkakan panas ke ptg,skali time landing tu...bedebukkk tiga2 oxygen mask kt seat KTRG plak yg terkeluar!!terkejut haku ngan lela!!haha..makcik2 sblh tu pn sebok tnjuk2 kt oxygen mask ktrg yg terjulur kuar cmtu,huhu...smbl2 gelak,ktrg belek2la mask tu,pk2 blk,xpnh lak ktrg tgk oxygen mask ni secara btol2,keh3...time nk trn tu,ktrg jd main attraction la gara2 oxygen mask itu,stiap org yg lalu mst pandang ktrg,glamer la kjp^-^

klo ade gmbr mst lg best kan nk kutuk,tp sbb aku ni bkn mcm obachan yg kecoh tu*bajet sopan-santun*,akupn x bgnla nk ambk camera aku yg dh ter masuk dlm stowage tu,hehehe....
sekadar gmbr hiasan..

kesimpulan:sesape yg blm nek cathay lg,try la,kalau u all lucky,dpt nek flite best sbb frm kl-hkg,flite nye superb cantek*thumbs up*,klo krg luck skt,jdla mcm ktrg,hihi!

Sunday, October 12, 2008

mengimbau kisah silam...

mlm b4 fly hrtu,ktrg satu famili godek2 album lama,start dr album wedding mamapapa smp la ktrg da besar2,hehe..best jgk tgk2 blk gmbr zaman2 kecik ni,mmg mcm2 ceritala d sebalik stiap gmbr tu,ada yg aku smpt igt,ade yg mmg frst time dgr.cth:time papa msk minang mama,adelak srg mkcik ni nk mtk diskaun hantran khwin,asalnye rm2000,die mntk nk krgkan 1500,ish3 xptt2,igt nk beli ikan kt psr ape??!,tu kata mak akula,hehe..||pengajaran cerita-->spe2 nk msk meminang i nnt,jgn nk mtk diskaun2,trs mama reject nnt,lol||

pas2,tgk2 blk,byk tul gmbr2 yg kne conteng,syg btol,tp abg aku ckp sumenye salah pini,suka sgt conteng2 gmbr dlu,haha yo2 ol je die tu,mentang2 haku kecik lg time tu,xdpt nk igt,ditudhnye kite
*tp mcm ye je^^*..

di cnila bermula kisah kami^-^

menurut kata mama,die terpaksa makeup sndiri time ni sbb drg khwin tme banjir,xde makeup artist nk dtg,tp mama ttp vogue^-^

ma 4eva-gorgeous-mom..


papamama"hasil dr perkahwinan kami ini,terhasilla......"

nama sy wan noor shafini bt wan mohamed^-^*tu slh satu cnth gmbr yg diconteng sec baek,he3*

ketika diriku masih bongsu,hehe~~

tgkla betapa usangnye gmbr ni,huhu


fni c telinga capang(0_o)

dgn my sis,farah c botak^-^

ms kecik2,aku ni ganaz skit orgnye,mkllmla time tu ada dua abg,slalula join drg men panjat2 katil yg double decker smp kan dua2 belah bahu aku ni pnh patah sbb jatuh katil ngan kerusi,keh3 kenangan2~~*agknye sbb2 kot skg xblh bt keje2 brt,mst cpt lenguh*



-sekian-
^-^




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...