Tuesday, February 14, 2012

Resepi:ayam goreng shoyu

shoyu;soysauce jepun/kicap cair/kat mesia soysauce kikkoman

bahan2:
★ayam boneless 2keping
★shoyu 2sudu besar
★sedikit black pepper
★potato starch(片栗粉)/tepung ubi

♯yes,kat nihon ni kalau buat ayam salut tepung ni drg guna potato starch berbanding ngan kite slalunye guna teping jagung/gandum kan..
beza kalo guna potato starch ni ape?hasil salutan tepung die tu halus lembutje,xdela kasar/keras..

cara-cara:
★potong ayam boneless tu kecil2
★campurkan shoyu&blackpepper,gaul2(klo nk msin lg tmbh garam sket pn ok),biarkan dalam 10min bg die menyerap masuk rs shoyu tu..
★dah tu,guna plastic,masukkan tepung ubi tu dan ayam nye sekali,goncang2(?) bg sekata tepung nya...
★then deep fry smpla ayam tu ke-brown2-an okkei!
sila jangan toskan minyak pakai tisuu byk2 sbb serius ayam cmni serap byk myk
siap!!(⌒-⌒; )☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆



addicted..

untuk menghasilkan salutan yang rata

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...